неделя, 29 май 2011 г.

Доминик Строс Кан - Крахът на една Жизнена стратегия


Смисълът на Кариерното консултиране не се съдържа само в професионалното ориентиране!

Задаването на въпроси е в основата на нашата Жизнена стратегия.
Намирането на точните отговори е в основата на Житейската ни реализация.

Ежедневието, непрекъснато ни изправя пред ситуации в които често губим своята ориентация…
Търсим успешния път на житейската си реализация - правилните действия през целия си живот.

Защо за някои Живота е успешна реализация, за други непрестанни усилия?

Кариерното консултиране е финната настройка към улавяне и поддържане нишката на Битието!
Именно ученето през целия живот дава най-пълноценен отговор на въпроса - Защо съм тук?
Нали, всъщност нашия Живот  представлява непрестанно кариерно развитие, заключаващо се в смисъла на нашето съществуване, усъвършенстване и реализация  не само в обществото, а също и в личното ни обкръжение.

Забележете, осъзнаваме това, а пропускаме  свързването на тези два аспекта в неразривното цяло.
Защото все още битува разбирането, че нашето Кариерно  развитие е свързано само и единствено с нашето професионално ориентиране и професионалната ни реализация!
Пропускаме, непонятно защо, нашите душевни катаклизми, породени от социалната среда, влиянието в не редки случаи негативно, на близкото ни обкръжение… Идеалите и ценностите ни убягват. Дерайлират някак си встрани.

Провалът дори и на най-благородната Мисия се корени именно във фаталния пропуск,   че   никога не търсим, или не намираме възможноста да  интегрираме физичната си кариерна реализация с духовната удовлетвореност.

Дали постигането на тази уравновесеност не стои в основата на самоизграждането на креативната харизматична личност?
Можем ли да уловим неуловимото, от гледна точка на Управление на СЕБЕ СИ, при Управлението на кариерата си?
Можем – в своевременното кариерно консултиране е разковничето на индивидуалния успех!

Доминик Строс Кан – име станало известно и популярно! Име на човек с блестяща кариера кулминирала в длъжността Директор на Международния валутен фонд!
Име, записано в луксозните страници на посетителите и временно ползващите се от прадлаганите услуги на Софител Ню Йорк хотел!

Кое провокира скандала около името - Доминик Строс Кан?

·         Физичната реализация, на лицето Доминик Строс Кан?
Или…
·         Духовната неудовлетвореност на личността Доминик Строс Кан?

Каква „Кариерна инвестиция”, в реално време е вложил в личната си „Жизнена стратегия” Доминик Строс Кан?
Нагледно, представеното в авторската ни кариерна експрес-диагностика статукво     на Доминик Строс Кан - в графичен вид   изглежда така :


От диаграмата е видно, че житейската реализация, чийто компонет се явява кариерното развитие на Доминик Строс Кан е определено да бъде съпътствана с интензивност, напрегнатост и динамика.
Ясно и безспорно доказателство за това  е илюстрираното графично поведение на праговите граници на личностната реализация на лицето Доминик Строс Кан.

Тук няма Илюзия! От графиката е видно, че тази изключително висока динамичност  предопределя характера и на структуиране на една интензивна и просперираща  обещаваща кариера на Доминик Строс Кан. Ала… това не означава, че неговото кариерно развитие има само своя материален носител!!!

Другата страна на везната на хармонично-развиващата се личност, както е видно от приложената графика, рефлектира също  така и в духовен (морален, етичен) аспект!
Доколко ще натежи зрънцето ЕТИКА в умението да владеем егото си?  Психо-генетическата обусловеност, панацеята, която търсят и до днес психолози, невролози, психо-аналитици, психиатри да открият в личността при структуиране на нейния психо-терапевтичен структурен анализ.

Докато на тези специалисти целта е да препоръчат правилен диагностично-оздравителен план и/или да поставят здравен статус „б.о.” клинично психично здрав, гледната точка на кариерния статус е отвъд тези бариери.

„Символично”, това е  претеглящата мерна единица, която ние поставяме на другото блюдо, на нашата индивидуална везна, уравновесяваща  поведението на личността в обществото, във връзка и не само с изпълнението на конкретните й служебни задължения!

Разбира се, целта на настоящата статия не е насочена към извършване на подробен анализ на въпросната личност, още по-малко специално в насока морално-етично-психологически профил.

Целта  е да насочим вниманието Ви върху аспекта, че планирането и прогнозирането на Кариерното развитие не е само теория, а практичен математичен модел , носещ информация за предвидимост на събития. В международен мащаб кариерното консултиране е отдавна вече е неотменна универсална част от индивидуалната жизнена стратегия на всеки човешки индивид!

Кариерното консултиране в аспект Управление на кариерата, чрез ефективно управление на личността се явява – златната възможност да предвидим нашите Личностни възможности за нашия  гарантиран Успех!

В хронологическата си  последователност кариерното развитие бележи своите области:

        на максимална активност, илюстрирана с показаната  „Горна” прагова граница;
        на „разрешена” пасивност, илютрирана с показаната „Долна” прагова граница.

Графично изобразената    Индивидуалната крива на Кариерното развитие  на Доминик Строс Кан ни предоставя очертанията на една „дефиниционна област”  богата на информация, при проследяване пътя за възможно най-ефективната личностна реализация.

Разшифровка:

Каква информация носят граничните прагови очертания както и Индивидуалната крива на Кариерното развитие?

Горната прагова гранична реализация за личността носи индивидуалната съчетаемост на обществена реализация с непрекъсната корекция и изграждане на личностна ценностна система.

а. Обективно възможният МАКСИМУМ.

Долната прагова реализация на лицето носи информация за допустимо позволени-
те  отклонения в личностната реализация. Прогностичният СПАД.

Индивидуалната крива на Кариерно развитие на личността обективно отразява „уменията” на индивида да синхронизира материалния носител с духовния аспект при своята Житейска реализация!

 Потвърждение:

  • доколко думите отговарят на делата ни;
  • доколко сме се отдалечили от мисията си;
  • доколко сме се доближили до истинския отговор на въпроса-Защо съм тук? !?!
Своевременната корелация и синхронизация с аспекта, етапа, ситуацията по всяка една точка от графичното развитие позволява снемане на информация за лицето с допуск от минимум грешки и максимум върхови постижения.


                                                            Експрес-Анализ

                             На Жизнената стратегия на Доминик Строс Кан


На диаграмата:
  • ясно (виж информацията посочена в Легендата) е отбелязан старта на политическата кариера на лицето Доминик Строс Кан (т.1) ;
  • прекъсването след определени драматични събития и
  • появаването отново на политическата сцена (т.2) отразява наличието на стабилно материално и обществено развитие.

Едновременно с поведението  в обществото върви и нашето „личностно” поведение харизмата на душата, на космичната закономерност.

Характерът на това именно поведение за Доминик Строс Кан виждате е ясно отразено във времевата отсечка, фиксирана в графиката от т.А до т.Б .
Тук са подчертани:

  • съчетаването на едно добро образование с
  • отговорна обществена позиция и
  • убеденост чрез различни иновативни действия към
  • промяна чрез действия, провокирани от вътрешна убеденост и
  • различни обществени промени.

Обективното потвърждение е, приноса на Доминик Строс Кан  като привърженик и застъпник за приватизационните процеси във Франция (Франс Телеком), както и неговото предложение за въвеждането на 35 часова работна седмица.

Какво провали Жизнената кариера на Доминик Строс Кан? (Отговорът на въпроса стоящ пред всеки от нас - Защо съм тук?).

Иначе казано:

Мога ли и как да предотвратя „Рисковите”, „инфарктни” точки по Индивидуалната Крива на Жизнената си реализация?

Точно тук, в опорната точка на Балансиране на Везната, както символично отбелязахме Физично-Духовно; Обществено-лично себеизявяване избива обикновено дисбаланса, водещ стремглаво по надолнището…

Точно тук, в опорната точка на Балансиране на Везната, както символично отбелязахме Физично-Духовно; Обществено-лично себеизявяване посочва характера на промяна на индивидуалните за личността събития съсредоточени обикновено в  дисбаланс, водещ стремглаво към намаляване на възможности и увеличаване на препятствия.

Умението да бъдат уравновесени двете същности на кариерното развитие започва да губи своята стабилност при нашия епистолярен пример с Доменик Строс Кан
предвещаващ крах на една Жизнена стратегия.

Кога?
Още с встъпването си на длъжност като Министър на Промишлеността.
Тогава Доминик Строс Кан е на 42 годишна възраст.
Независимо от факта, че на 48 годишна възраст става Министър на Икономиката, финансите и индустрията, непознаването на особеностите на личната си Жизнено-стратегическа графика поставя прът в колелата на стремглаво-напредващата му кариера.

Защо?
Видно от графичното представяне, времето заключено между 42 и 48 годишната възраст на лицето бележи т.н. „латентен период”.
Характерното за този период се изразява с „инертността”, на която е склонен да се поддаде.
При едно своевременно и компетентно професионално кариерно консултиране, опасността може да бъде овладяна чрез синхронизиране на „баланса” в Кариерното развитие.

Как?
Периодът е благоприятен за Личностен „Одит” на индивидуалната Жизнена стратегия на личността, казано на професионален език. Ревизиране на личностни приоритети, качества. Обективна експертна оценка. Реална самооценка на периода, средствата, действията.

Именно тук е разликата в средствата за овладяването на зациклянето, между психологическите корифеи и кариерните консултанти. Превантивната консултантска стратегическа консултация, би предотвратила стреса и предпазила субекта от необходимостта в най-добрия случай за приемане на антидепресанти.

Бедата в съвременното пост-модерно общество идва от неразбирането, че освен световна икономическа криза, обществото, което се намира в колапс, независимо от ранга си, изправя индивида включително и политическите личности и пред  жестока Духовна криза!

Веднъж пренебрегнат анализа, „превантивната мярка”, както обичаме да се изразяваме в подобни случаи на този именно период, неприятна, меко казано   в кариерата на Доминик Строс Кан, оказва годината 1999!

  • На  50 годишна възраст,  той се оказва въвлечен в няколко финансови скандала и е принуден да подаде оставката си.
  • Следват разразилите се секс скандали;
  • Не е за пренебрегване допълнителната информация съпровождаща името му – четири брака.
Разбира се, целта на настоящата публикация не е да бъде направен обстоен анализ на кариерното развитие на  Доменик Строс Кан, една публична личност, и съвсем не, за да бъде скандализиран един високопоставен политик и финансист, какъвто е.

Целта е, чрез обществено-информационното полезрение и прозрачност на действията на известен за всички индивид да Ви покажем алтернативен начин на проследяване и прогнозиране Кариерното развитие на личността независимо от заемано обществено положение.

Експрес-Анализът на Жизнената стратегия на Доменик Строс Кан е основателен повод за сериозен нов прочит

  • на Собствената си Графична карта Жизнена стратегия;
  • Горната прагова гранична реализация;
  • Долната прагова реализация;
  • Индивидуалната крива на Кариерно развитие на личността.
Целта е:

  • Адекватни действия;
  • Адекватна преориентация;
  • Блестяща кариера.
Анализът е еднакво приложим:

  • както за политици;
  • предприемачи;
  • мениджъри;
  • така и за обследване и прогнозиране на лоялност в партньорски отношения;
  • към фирма;
  • преговори;
  • договаряне;
  • бизнес практики;
  • и не на последно място към  институция.
Кой не би желал да знае със сигурност, а не чрез гадаене, къде, кога, как  да действа, за да Реализира Своя Звезден Шанс?
Има ли някой който да ми каже, и обратното - не бих искал да знам, къде, кога и как „да не стъпна накриво?”

Действа се сега и днес. Миналото и бъдещето са само две функции на настоящето!
Вчера – си изпуснал момента.
Утре си закъснял, заради бездействието си ДНЕС!
Всичко е предвидимо.
Някои гадаят по звездите, други хвърлят зарове…

Животът е едно ОГРОМНО КОЛЕЛО НА КЪСМЕТА!
Малко ли е да знаеш, кога да завъртиш и кога да спреш?
Кое е мястото ли?
Там където е опорната точка, между Физическото и Духовното равновесие на личността!
Във всички изброени аспекти!

четвъртък, 26 май 2011 г.

Интересното „мислене” на един преподавател

Към една провокираща публикация

и жестоката действителност в основата на нашата мотивация и гражданска позиция.

 
В едно предаване посветено на  – 24 май, „Св. Кирил и Методи” както в-кратце, и днес  нарича празника народа ни, водещият и поканените в студиото гости се опитваха в рамките на спуснатото телевизионно време да  „решат” всичките проблеми на образованието.

Засегнаха проблемите на българските учители:
  • Голямата претовареност;
  • Ниското трудово възнажраждение;
  • Недостатъчното и недостойното „оценяване” на учителската гилдия.
Възмути ме, „мрънкането” (Бойко-визъм…)на една от преподавателките, колко много са затормозени българските учители, защото, виждате ли „естеството на тяхната работа ги заставяло да си носят „работа за в къщи”…

Е…, предполагам имат в предвид проверяването на контролни…, проекти, реферати…и тем подобни „ученически” творения?

Така е да! От една страна…
А…от друга:

Да  анализираме „прословутата” заетост на учителите, под малко по-друг ъгъл…

Няма какво толкова”да се тръшкаме”, знанието, услуга ли е, стока ли е, що за „звяр” е?!

От практиката знаем, че всяка вложена работа в изработване на определено изделие се остойностява :
  • веднъж в качеството на продукта,
  • второ по поведението му на пазара и
  • трето името на този, който е изработил продукта.
Е…е…е… така определено е в Бизнеса,!
  • Етапност (фази);
  • Работа (нормиране);
  • Процес (технологичен режим);
  • РЕЗУЛТАТ!!! (изделие, продукт, завършване на проект);
  • Реализация (продажба) и т.н.
Работодателят не си играе на сентенции, не се ли справиш за това, за което си назначен … просто си „аут…”
- НЕ СТАВАШ! - НЕ ТЕ БИВА! - е разбира се в кръга на шегата…
Но… съвсем не на шега, работодателя …те предупреждава…, показва, наказва или направо ти посочва вратата!

С една дума :

„ЩОМ не УСПЯВАШ да свършиш навреме работата за която съм те наел, то струва ли си да продължаваш да работиш за мен?!”

Позиции
(нива,
възможности)
Препода-
ватели
Предприемачи
(собственици на
Бизнес, фирми)
Наемни служители
работници
1
Данъчна обезпеченост
Заплащат
Заработват да -нъчна основа
Заплащат данъци
2
Финансова
обезпеченост
ЗАПЛАТИ
Получават,за
сметка на данъкоплат-
ците.
Осигуряват чрез
креативност,
спазване на законни регла -
менти, внасяне в хазната…
Заработват в съот-ветствие със своите компетенции
3
Размер на полагае-мият се платен го -дишен отпуск
Минимум 2
два) месеца
30 (тридесет) работни дни, по
право, (почти без възможност да ги ползва по принцип)
Минимум 20
(двадесет) работни дни съгласно Кодекса на труда
4
Почивни и празнични дни
2 дни междуседмич-на почивка задължи-телно и винаги се ползват в СЪБОТА И В НЕДЕЛЯ
2 дни междусед -
мична почивка по право…, и „де юре”, а „де-фак-то” понякога липсват…” в пользу роду”, в името на бизнеса

2 дни междуседмич-
на почивка по пра-во…Твърде често  работят извънредно за което твърде рядко са достатъчно добре финансово обезвъзмездени…
5
Допълнителна работа
Частни уроци
(едва ли чрез деклариране на догодите си от това?!)
Винаги, без оглед на ден, нощ, праз-празник, задълже-женията валят…
Възможности за рег-ламентиран допъл -нителен труд,допъл-
нителна часова ра -бота, със съответ –
ната данъчна тежест
При условията на чл. 110, 111 от КТ и в случаите на извън-реден труд
6
Степен на
Отговорност
На ниво съзнание, трудно доказуема учителска грешка
На всички нива на държавната йерар хия, Инспекция по труда, включая финансова и съ -дебна отговорност

На всички нива КТ
Кодекс на труда Пра
вилник за Вътрешен трудов ред, ДХ
(Длъжностна харак-теристика, Трудов
договор, Инспекция
по труда, финансова –ограничена и пъл -на имуществена от-говорност за нане-сена щета на фир-ма(организация, предприятие) и пр.
7
Резултат
няма критерии за из-измерване от обществото
просперитета на фирмата на паза-ра и поведението на служителите
кариерно израст-ване, лична финан- сова стабилност

Необходими ли са на нашето общество  преподавателски кадри, консуматори на дадените им значително по-големи права, без покритието им на ниво съзнание?

С всеки изминат ден Новата реалност ни поставя въпроса:
 – Кога учители и родители ще заработят като екип в името на капитала на нацията – нашите деца?

Бях изумена, не само изненадана, от начина, по който учителите от родното училище, по повод участието им в курс за опресняване на квалификацията, възприемат кариерното си развитие и усъвършенстване:

-Едва ли, биха присъствали, ако не бъдат достатъчно добре финансово стимулирани!!!

Българските учители, са позабравили българските просветителски традиции.
Едва ли някой от тях, особено от по-младите си спомня кой е БАЧО КИРО…
Върху тези ФАКТИ са моите скромни разсъждения.

Втурнали се в борбата за високи заплати, завладяни от недоволството, безхаберието и безразличието, в който живеем в съвременна БЪЛГАРИЯ в 21-ви век, уважаеми български преподаватели, опомнете се!

Нямате оправдание!
За сегашното неграмотно изразяване на младото българско поколение, безспорно виновни сме всички, но най-много ВИЕ!

Освен специализираните частни уроци, които без съмнение имате право и възможности да давате, спазвайки законите, както всички останали граждани, направете още нещо поне съвсем мъничко от себе си и в полза на страната!

Например: (по своя предмет)

  • организирайте поне една АВТОРСКА вечер на най-талантливите си ученици.
  • обявете и проведете поне ВЕДНЪЖ МЕСЕЧНО в началото и в края БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ за умните и недостатъчно платежеспособни деца, защото те именно ще дойдат!
  • По време на полагаемият Ви се платен „летен” отпуск,  направете нещо нетипично, неспуснато по план, в съответствие със специфичността на предмета, който преподавате…
Има още много неща, които не сте длъжни, но трябва да направите, Вие, преподаватели, ако искате отново да бъдете уважавани от обществото като плосветители!

Иначе, думите на Иван Вазов, ще ни удрят по-тежко от камшици от нине…, та до ВЕКА:

„ЕЗИК свещен на моите деди!

Език на мъки, стонове вековни!

Език, на тая, дето ни роди,

За радост?
- „НЕ!”
-За ЯДОВЕ ОТРОВНИ!”

                                                                                                         

неделя, 22 май 2011 г.

Един поздрав може да стопли

Добре ДОШЛИ !     

ОБМЯНАТА на информация ни обединява!

ОБЩУВАНЕТО е един от най-добрите начини да се обогатяваме непрекъснато.

А и Новото време го ИЗИСКВА от нас!

Човешки Ресурси

Човешки взаимоотношения

Кариерно Консултиране

Какво прави тези компоненти неразривно свързани ?

Обединява ги кредото

ДА СЕ УЧИМ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ,

сърфирайки през самия Живот!

Как ?

  • Да надзърнем в собствените си ресурси. Тази стъпка предхожда усъвършенстването на качествата ни по Европейски, в Българските Условия, без значение в коя сфера на обществено-икономическия живот упражняваме правото си на труд!
  • Да открием най-ефективния начин за успешната ни Житейска реализация!
  • Да станем Кариерни консултанти на самите себе си. Това е НАШАТА задача! Защото ситуациите, в които попадаме непрекъснато ни изправят пред собствените решения!
  • Да вземем най-важното решение, усъвършенствайки се, да направим от себе си Лидер, който успешно да ни изведе пред другите, създавайки личната си Бренд-марка, водеща към нашият собствен звезден миг!
  • Да бъдем ЛОЯЛНИ, но не и когато ни манипулират.
  • Времето е Добър Учител, а Животът е Добър Университет.
·         Това е мястото, където общуваме и в общуването ще намерим отговорите, които търсим.

авторите

Работещо лично мнение

10 –те важни правила на Новото мислене 

Изхождайки от старта на 21век и когато си ориентиран към резултати Новото мислене  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъде:

1. Зад действията на всеки стои мотивираност. Друг е въпроса дали тя е градивна или пагубна за личността. Времето отхвърля тезата – „Обичайте ги въпреки това”!

2. Когато искаш да бъдеш Лидер, около теб ще бъдат хората, които са ориентирани към Резултат.На такива хора са чужди понятията като „егоизъм и долни помисли”. В Живота на всичко трябва да се обръща внимание.

3. В Живота сам нищо не можеш да постигнеш, зашото самият той провокира ЕКИПНОСТ-ПАРТНИРАНЕ, дори и в семейството. Успехът може да дойде, когато подминаваш дребнавите хора .

4. Когато Резултата от работата обслужва по-голяма група от хора, той няма да бъде забравен, защото върху него ще стъпят следващите работещи действия и градивното винаги ще си пробива път

5. Честността и откровенността вече се явяват като водещи критерии в Личностното израстване.То е в основата на бързото „Претегляне” на събеседника и крайната оценка на това-Дали си заслужава контакта и губенето на време.

6.Благородната идея е резултат на мащабно мислене поради, което се явява дестабилитет при дребнавите хора.

7. Хората – това е общо казано. Живота провокира конкретност. Подкрепени трябва да бъдат хората ориентирани към резултати.

8. Ако изхождаме от позицията - „Градете въпреки това”, то това наподобава на сентенцията казана от народа - „Луд умора няма”. Много е важно, когато тръгнеш нещо да създаваш, да имаш яснота с кого тръгваш.

9. В Живота никога не прави „НЕ ПОИСКАНО ДОБРО”.

10. „Най-доброто от себе си” постигаш - Когато действията са мотивирани и са в синхрон с вътрешната ти нагласа- тогава не можеш да получиш „ритник в зъбите” напротив тогава започва да те води „хъса” да работиш.



Умението да направим от себе си - лидер –

УМЕНИЕТО ДА НАПРАВИМ ОТ СЕБЕ СИ - ЛИДЕР

Най-лаконично казано!
Не се усмихвайте скептично!
Брендинг-стил, Брендинг-маркетинг!
Това са двете най-важни условия и в личностен, и в бизнес аспект!

Всичко останало е резултат!

Как да го постигнем – в това е въпросът?

Например, имаме актуална специалност, богат опит, допълнителна квалификация, редовно посещаваме курсове, обучения… Похвално! Самообразоваме се, самоусъвършенстваме се, въобще работим върху себеизрастването си, но… защо ли понякога без резултат?

Именно, Защо?

Отговорите са в Кариерното Консултиране!

Знаете ли, в практиката, понякога една на пръв поглед незначителна възможност във Вашия професионален път, Ви отваря голямата врата към Брендинг-успеха! Точно, сега е момента да се доверите на Вашия Кариерен консултант!

Ще се попитате какви ли са консултантските действия?

Това са:

1. Диагностика

2. Оценяване на оперативни качества, в зависимост от сферата на дейност

3. Стратегическа консултация

Тук, именно, се намира пресечната точка, на Вашите дадености, с най-големия шанс да преуспеете във Вашата кариера. С други думи личният Ви брендинг, получава Звездния миг да се прояви в цялата си сила и блясък!

Отговорът е: ДА!

Кариерното консултиране не е говорология. То е в максимална степен измерване на конкретни качества, умения, цели! Извършва се методично, професионално и функционално. Основава се на класически теории и инструменти за измерване параметрите на личностната реализация.

Решете се!

Възползвайте се от формите и методите на нашия фирмен брендинг и получете своята точна пътна карта към Вашия професионален личен, индивидуален път в Брендинг-аспект!

Брендингът е такова умение, с което изпреварвате другите конкуренти по резултат, изпреварвате времето дори!

Брендингът е в основата на епохалните открития, персонифицирано менажиране, икономическа стабилност.

Брендингът, всъщност е Успех, белязан с по-различни, по-водещи, по-успешни, крачки от общоприетите, общоизвестните и вече изчерпани алтернативи!

Да се върнем в началото:

Ето разшифровката на кодовите думи:

Брендинг-стил – Уникално Управление, Поведение, Прозрение способността за организиране, проявление, стимулиране и перфектни действия по всяко време, място, ситуация, водещо до максимален успех!

Брендинг-маркетинг – проучване, диагностициране, прогнозиране и детайлно мотивирано превантивно действие, гарантиращо последващото н най-ефективно, най-продуктивно постижение във всяка една област на бизнеса, в управленческия и изпълнителски бранш!

Кариерно консултиране?

ДА!

Точно това е резултата:

Брендинг това е да бъдеш Лидер на самия себе си, делата ти да говорят за теб!

Всъщност такава е философията на Живота от древността до днес!



Душа

 ДУША

Измъчен...Отчаян..аз се лутах  в нощтта ...
Над мен мръсна и кървава страшна луна ...
Сърцето пустиня...погребала любовта.,
Просеше  милостиня - поне лъч топлина ...

Бях смазан, разнищен, разкъсан в момента ...
Животът си виждах като на филмова лента ...
Препънах се в нещо и стъпках го с яд!!!
Яростно злобно, ядосан на целия свят!!!

Обърнах се...взрян как  се валя в прахта ...
нещо лепкаво блудно, живо...ах, не греша ...
В този миг осъзнах...че  се гърчи в калта ...
Жалката, стъпкана...мръсна,  но моя душа!!!

Видях се...как грозно...как блудно пълзя ...
Простенах безмълвно. И сам си простих.
По бузата небръсната се търкулна сълза ...
Прекръстих се тихо и напред продължих ...