сряда, 27 юли 2011 г.

РАБОТЯ 8 И ПОВЕЧЕ ЧАСА … ОСИГУРЯВАТ МЕ НА 4 ЧАСА …


РЕШИ СВОЯ КАЗУС САМ


Ето още една беда…в съвремените български условия на пазара на труда.
За младите хора, често тази констатация се отминава с едно махване с ръка…
Даже… с удовлетворението, че поради неспазване на законодателството от страна на работодателя, получават понякога в пъти повече парични средства в „БЯЛ ПЛИК”…
Разбира се, че това е публична тайна…Разбира се…, че е незаконно…, разбира се, че е ШАМАР върху съвестния данъкоплатец…Но…това е работа на други органи, които следва да бъдат сезирани в такива случаи:

  • НАП;
  • МТСГ;
  • МВР;
  • ДИТ;
  • НОИ;
  • СИНДИКАТИ;
Защото…са нарушени права:

  • Законови и подзаконови нормативни актове;
  • Дължими са осигуровки;
  • Представлява престъпление;
  • Подлежи на контрол;
  • Нарушена е отчетност;
  • Необходима е синдикална защита.
Какво печелим и какво губим?

КОГАТО РАБОТИМ 8 ЧАСА, А НИ ОСИГУРЯВАТ ЗА 4 ЧАСА

Печелим?!
Само привидно…
Един нерегламентиран доход, който за даден момент, отрязък от време удовлетворява наши потребности…
МОМЕНТНО…, докато нарушителят работодател не бъде „СПИПАН” от някоя от регламентираните оторизирани от държавата институции, упражняващи контрол за спазване на трудовото и правно законодателство…

Губим, много повече…

ПЪРВО
Времето, отработено при такъв „режим”, представляващо1/2 от регламентираното основно – пълно работно време 8 (осем) часа, съответно се признава за трудов стаж в същата последователност.
Това означава, че когато положения трудов стаж на непълно 4 (четири) часа работно време е за период от например 10 работни дни, във вашия документ трудова или осигурителна книжка, ще бъде заверено
За 10 работни дни при намалено (непълно) работно време от 4 ч. дневно се зачитат за трудов стаж 5 (пет) дни. (при приравняване на общия, осигурителен и изискуем при други случаи трудов стаж, визиращ пълно работно време).

ВТОРО
Размерът на внасяната от работодателя по Вашата сметка лична социална осигуровка за съответната категория труд като сума е 50% от дължимата при пълно работно време;

ТРЕТО
Размерът на личната, здравна вноска, от работодателя на Ваше име, напълно законно е също 50%, от дължимата при пълно работно време – 8 часов работен ден.

Сумата получена КЕШ…лесно, бързо и много приятно е похарчена, за Ваши, разбира се неотложни и необходими нужди…
Освен, че сте съочастници във финансово престъпление спрямо държавата, Вие можете да се окажете потерпевши и в други ситуации…

  • Ползване на отпуск за временна нетрудоспособност (болнични) – вместо да речем 90% от получаваното възнаграждение…, болничните се изчисляват върху 45%...
Режат Ви половината!!!
А…
При болничтите, както и се очаква няма и плик с пари в брой - КЕШ (под масата)…

Тогава се получава…, волю неволю…, стоим си у дома…болни…и….недоволни!!!

  • Изискват ви доход за теглене на жилищен или потребителски кредит…
Не става…
Банката не Ви отпуска кредита, поради нисък доход…
Средствата, получавани извънсчетоводно няма как да се докажат…

  • Пенсионират Ви, поради инвалидност, заболяване или навършена възраст…
Размерът на получаваната от Вас лична пенсия досежно периода през който сте работли на непълно работно време е с 50% по-нисък от редовните плащания;
Възможно е, при изискуем трудов стаж, когато сте на възраст, даваща Ви право за лична пенсия, поради осигурителен стаж и възраст, да не Ви достигне трудовия стаж, който сте отработили като брой години, но ви се признава САМО НАПОЛОВИНА!!!

Вашият личен избор в този и в други случаи, които възникват при оформяне на трудовите Ви правоотношения, определя и Вашите права и Вашите отговорности и правните последствия.
Когато решавате своя казус, имайте в предвид, тези факти и тогава подписвайте трудови договори или допълнителни споразумения за преминаване на други длъжности, залагайки върху собствената си ДОБРА ПЕРСПЕКТИВА…, или…НЕДАЛНОВИДНОСТ!

Колко „МАСОВИ” са тези явления можете да прочетете и тук…


Добрата новина в случая е, че се подготвя промяна в Кодекса на труда, която ще осуети тази МАСОВА практика на нарушения, фалшивите договори за работа при непълно работно време, автоматично да се превръщат в договори за ПЪЛЕН РАБОТЕН ДЕН!!!

Докато това се случи…, и ако въобще бъде прието…, отваряйте си очите на ЧЕТИРИ, когато подписвате за 4-часов, а работите на 8-часов работен ден и… решавайте своя казус сами!

В случай, че не можете да се справите, а Ви е нужна подкрепа - ние сме на Ваша страна. Използвайте възможностите на Skype и се свържете с нас.


СЪКРАЩАВАТ МЕ …ПОРАДИ НАМАЛЯВАНЕ ОБЕМА НА РАБОТАТА…

... РЕШИ СВОЯ КАЗУС САМ


В българските условия съкращенията от работа са вече нещо съвсем обичайно.
Формулировката «обем» в частност, все още плаши хората, попаднали под разпоредбата на тази клауза при прекратяване на трудовите правоотношения.
Страхът от загубата на насъщния от една страна..., а от друга несигурността...

Поставят въпросителни от рода:

  1. Длъжни ли са да ми отправят предизвестие?
  1. Какъв е срокът на това предизвестие?
  1. Кога следва да се регистрирам в Бюрото по труда?
  1. Какви са необходимите документи, които трябва да представя? 
  1. Ползвам ли се от някаква специална закрила при съкращение от работа, поради намаляване обема на работата?
 За да си отговорим на тези основни и други второстепенни, но не и по важност въпроси, касаещи визираната хипотеза в нашия трудово-правен казус от практиката ще ги разгледаме в тяхната хронологична последователност: 

Прекратяването на трудовите правоотношения на основание  чл. 328 ал., (1) т. 3 КТ – поради намаляване обема на работата във фирмата, предприятието, дейността, поражда следните правни последици:

Работодателят е задължен да  отправи писмено предизвестие

·         в рамките на договорения срок на предизвестието, фиксиран в индивидуалния  трудов договор;
·         в рамките на договорения срок на предизвестието фиксиран в КТД (колективният трудов договор);
·         в рамките на 30 (тридесет) дневен срок, ако не е уговорено друго.

(Основанието за отправянето на предизвестието е конкретно визирано в разпоредбата на чл. 326 ал. (2) КТ)

В случай, че предизвестие не бъде отправено, то е дължимо при прекратяване на трудовите правоотношения на основание чл. 220 ал.(1) КТ.

Какво е характерно при отправянето на предизвестието?

·         Следва да бъде връчено срещу подпис;
·         Срокът започва да тече на следващия ден;
·         Няма пречка по време на предизвестието, лицето да ползва платен отпуск.

Отпускът за временна нетрудоспособност (болнични) не прекъсва изтичането на предизвестието и не представлява основание за удължаване на трудовия договор.
След получаване на заповедта за прекратяване на трудовите правоотношения, с попълнената и заверена трудова книжка, срокът за регистрация в Бюрото по труда
(респ. ТП на НОИ) е ТРИ-месечен.

Съображенията на законодателя за определяне на този срок са ДВЕ:

  • Първото е, че сроковете на предизвестие в различните случаи, както отбелязахме могат да бъдат до ТРИ месеца
· Второто съображение е, че при прекратяването на трудовите правоотношения на
 основание чл. 328 ал. 1 т. 3 КТ работодателя дължи на лицето обезщетение на
 основание чл. 222 ал. (1) от КТ за времето, през което е останало без работа спрямо
 едномесечния срок в класическия случай (или до рамките на другия определен срок на
 предизвестие, който е еднакъв и за двете страни по трудовото правоотношение.


МНОГО Е ВАЖНО ДА СЕ ЗНАЕ СЪЩО, ЧЕ:

1. Обезщетението за този срок (време) се дължи и в случай, че лицето е встъпило през периода в други правоотношения, където възнаграждението е по-малко в сравнение с получаването до момента на съкращението. (в размер - доплащане на разликата между двете трудови възнаграждения – преди съкращението и получаваното по-ниско трудово възнаграждение в новата фирма, организация и пр.)

2. Презумцията на законодателя, визирана  в чл. 54 в., ал. (3) от КСО, гласи, че в периода, за който се дължи обезщетение за безработица, не се включва срокът на обезщетението за оставане без работа. Освен това двете обезщетения не могат да се получават и едновременно.

3. Изплащането на паричното обезщетение за безработица, започва едва след изтичане на срока, за който се дължи обезщетението за оставане без работа (чл.222 ал. (1) КТ).

4. Няма пречка регистрацията в Агенцията по заетостта, (Бюрото по труда) да се извърши и непосредствено след прекратяването на трудовите правоотношения.

За удостоверяване оставането си без работа в 30-дневния срок след като вече са прекратени трудовите правоотношения, съкратеният работник/служител се явява във фирмата, където попълва декларация, че е останал действително без работа за периода, като представя и трудовата си книжка.

Представянето на трудовата книжка е задължително по две причини:
УДОСТОВЕРЯВАНЕ на факта че не са настъпили други трудови правоотношения и или на новото работно място е получавано по-ниско трудово възнаграждение, което следва да бъде овъзмездено до полочаваното ТВ преди съкращението.

ПОПЪЛВАНЕ (заверяване)
на трудовата книжка, на страницата, на която се вписват обезщетенията, където се визира времето „от дата до дата”, сумата на полученото възнаграждение и другите изискващи се реквизити.

ВНИМАНИЕ!
Времето през което лицето е останало без работа (но не повече от 1 (един) месец),  се признава за трудов стаж. Ето защо следва това време да бъде заверено с правоъгълен печат цифром и словом описващ признатия трудов стаж, заверено с кръгъл печат, по начина по който се удостоверява трудов стаж в трудова книжка при всички останали случаи на реално отработване.

Освен тези обезщетения на лицето се дължи обезщетение и на основание чл. 224, ал. (1) от КТ за неползван полагаем платен отпук до момента на прекратяването на трудовите правоотношения, равняващ се на 1/12 част за всеки отработен календарен месец от текущата година и в пълният му размер за предходни години.

Казусът е показателен и за двете страни по трудовото правоотношение в случай на съдебен спор.

Трудово-правните дела са безплатни в частта си за завеждане на съдебен иск.
Страната, загубила спора, обаче дължи на другата страна разноските по делото, както и присъдените държавни такси.

     Прекратяването на трудовите правоотношения поради съкращения:

·      с лица, страдащи от определени заболявания, инвалидизирани с група инвалидност, става след предварително вземане писменото становище на ТЕЛК.

·      Майките, ползващи отпуск по бременност и раждане, могат да бъдат съкращавани само при пълна ликвидация на предприятието, фирмата, дейността;

·  Синдикални дейци, заемащи определени изборни длъжности също се ползват от специална закрила. В тези случаи е необходимо предварително да бъде взето писмено мнението на синдикалната централа.

  Тези въпроси са важни при извършване подбора на лицата, които биват съкращавани, както за предприятието, така и за съответния работник/служител попадащ в такава категория, като посочените по-горе лица.

  Трябва да  знаете, че работодателят при предприемане на съкращения, независимо от основанието е задлъжен да изиска от лицата информация за здравословен и синдикален статус.

Ако Вашият казус включва подобна алтернатива, обърнете внимание за да се възползвате от възникналата  ситуация, в която поради неспазени процедурни изисквания, прекратяването на трудовите правоотношения ще бъде отменено от съда, без да се разглежда спора по същество.

  Когато вече сте получили предизвестие, дори да сте убедени, че работодателя е запознат с Вашия здравословен и/или синдикален статус, за допълнителна застрахованост препоръчително е  да депозирате съответния документ, удостоверяващ правното основание за ползването на закрила при съкращения.

Не пропускайте да поискате входящ номер на Ваше копие от представения документ в деловодството на фирмата, предприятието, тъй като това е важно доказателство пред съда,  в случай, че възникне трудов спор.

Случаят е един от най-масово срещаните в българската действителност. Всяка една на пръв поглед незначителна подробност е от жизнено-важно значение за хората, изпаднали от системата по една или друга причина.

Внимателно преценявайте всяка една Ваша стъпка, за да не загубите свои права, възможности и не по-малко важните за оцеляването в тези тежки времена парични средства.
Това е типичен средно-статистически пример, от който преобладаващата част от хората ще намерят решението на своя личен трудово.правен казус.

Повече информация и съдействие при разрешаване на трудово - правни ситуации застрашаващи кариерната Ви реализация, ще получите в предлаганите от нас Skype консултации, както и от публикациите на  http://karierna-investicya.blogspot.com .

Консултант Трудово право

четвъртък, 21 юли 2011 г.

КОГАТО РАБОТОДАТЕЛЯТ ТИ Е ОБЕЩАЛ ЖИЛИЩЕ ...

... РЕШИ СВОЯ КАЗУС САМ!


В живота винаги съществуват две страни.

  • В приятелството;
  • В любовта;
  • В семейството;
  • В трудово-правните отношения;
Когато съществуват две страни, често възникват противоречия.
Решаваме ги всеки по своему, както повеляват писаните и неписани закони…
Доколкото става въпрос за етиката при взаимен компромис между двете страни, противоречията се изглаждат по някакъв начин мирно и тихо  по писаните и неписани етични закони…В трудово-правните отношения също това понякога е възможно…

Разбира се, при трайно и непоправимо неразбирателство между страните, в приятелството, в любовта в семейството, също може да се стигне до съд.
При доказване на вина,

  • В ПРИЯТЕЛСТВОТО - в случай, че приятел е злоупотребил, съдът присъжда съответното обезщетение, или осъдителна присъда в зависимост от деянието;
  • В ЛЮБОВТА - в случай, че някой от партньорите е нанесъл морална или материална щета на другия го очаква парична компенсация, а при извършено престъпление ефективна присъда;
  • В СЕМЕЙСТВОТО – при доказване на вина, и според нея, бракът се разтрогва, а имуществените, вещни и други права, например родителските права, се предоставят на невиновния родител;
  • В ТРУДОВО-ПРАВНИТЕ ОТНОШЕНИЯ, обаче нещата стоят доста по-различно. Стигнат ли до съд, може да се окажете въвлечени в безкрайни спорове, от които да излезете виновни, без да сте направили съзнателни нарушения;
 Именно за това става въпрос!
 Ето как, ей, така от нищото, може точно Вас да Ви сполети…

 Тъкмо такъв е случая, с една музикантка, на която работодателя е обещал жилище при
 сключване на трудовия договор.
 Жената отива да работи в друго населено място извън постоянното си местоживеене.
 За нея това е приоритетен и изключително-важен въпрос.

 Трудовият договор е сключен.
 Работата върви.
 Минава месец, работодателят не изпълнява обещанието си.
 Минава втори, работодателят мълчи.
 Минава трети…пак нищо.

За музикантката, това е тотален срив. Живее на свободен наем…Получава средно-статистическа заплата, почти на минимума и мизерства…
Не издържа.
В един слънчев ден подава молба и си тръгва за своето родно място.

Ето какво всъщност се оказа:
  • ПЪРВО конкретния индивидуален трудов договор е сключен за определено време 6 месеца;
  • ВТОРО в него няма залегнала клауза, задължаваща работодателя да предостави жилище, или да заплаща целия или част от наема й;
  • ТРЕТО отправената от нея молба е само изявено едностранно желание за прекратяване на трудовите правоотношения по взаимно съгласие между страните.
КАКВИ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА?

  • Музикантката е задължена да отработи изпълни задълженията си до определената дата на срочния трудов договор;
  • Устното обещание от страна на работодателя, не е причина да отправи едностранно прекратяване на трудовите правоотношения;
  • Няма пречка, въпреки това, работодателят да даде своето съгласие, за прекратяване на трудовите правоотношения по взаимно съгласие между страните;
Тук е гордиевия възел в този казус!

Трябвало е да изчака, резолюцията върху подадената от нея молба за прекратяване на трудовите правоотношения от своя работодател, че и той е съгласен. Без да се е произнесъл по молбата, неявяването от конкретната дата на работа повече от два поредни дни е достатъчно основание да се счита, като самоволно и в резултат оформяне на ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНИЕ.

За неотработване до срока на трудовия договор, тъй като е работила само три месеца, а той е сключен за 6 месеца, работничката дължи три брутни месечни заплати на работодателя.
За напускане самоволно дължи обезщетение на работодателя в размер на една брутна заплата.
Да приемем, че заплатата й е била 400 лв. Това прави 400 х 4 = 1600 лв.

За щастие, дамата потърси консултация при нас и реши условно казано СВОЯ КАЗУС САМА.
Макар и твърде късно, все пак си спести излишни нерви, явявания в съда, заплащане на съдебните разноски, поради категорично установяване на нейна вина за нейна сметка, плюс държавни такси.

Открихте ли себе си в този казус?
Може би да?!

Тогава не допускайте нейната грешка, при която ще загубите 1600 лв. от раз, а ако заплатата Ви е била по-висока много повече!
Това едно на ръка, както казваме в разговорната реч!

Един ДОБЪР СЪВЕТ – дори това да не е точно Вашия казус, внимателно се вглеждайте в клаузите на договора, който подписвате!
Ще откриете, че е твърде възможно да Ви обещават нещо, което не е записано в него.
Тогава, вместо неизпълнението на дадено условие от страна на работодателя да Ви даде възможност да прекратите едностранно сключения трудов договор с Вас, ще ви въвлече в резултат на Вашата собствена заблуда Вие да бъдете ощетената страна!!!


Любов и творчество

Любов и творчество - две страни на една духовна монета.
Творчеството не избира житейска сцена - то просто го има или го няма.
Това е единственото нещо в което Вселената не ни е дала възможност да се двоумим.

Не зная дали на някой е направило впечатление, но винаги съм имала усещането, че творчеството това е съюз между Душата и Духа. Разликата между тях двете е колосална.Такъв съюз може да бъде показан само от хора, които имат вътрешната потребност да дадът на останалите резултатът от своето вътрешно усещане - под формата на добре свършена работа, произведение, конструирано изделие и т.н.

Любов и творчество!?
Що е то?

Ще Ви разкажа един действителен случай. 
А останалото оставям на Вас ...:-)
По време на пътешествие с яхта през лятото на 1905 година великия френски композитор Морис Равел посетил голям металургичен завод на брега на Рейн.Видяното там завинаги останало в паметта на композитора.

В едно от своите писма той разказва:

„Това, което видях вчера , се вряза в паметта ми и остана завинаги...Как да Ви предам впечатлението от това царство на метала, тези изригващи огнени храмове, от тази чудесна свистяща симфония, шума на ремъчните предавки, грохота на чуковете, които ви заобикалят от всички страни...Каква музика има във всичко това! Непременно ще го използвам!...”

Своя замисъл композитора реализира след 25 години, когато написва музика за неголемия балет „Болеро” станал един от най- значителните произведения на Равел.
В музиката осезаемо са пресъздадени индустриалните ритми. Повече от 400 барабанни удара  за 17 минути. Наистина симфония на метала.

Съюзът на Духа и Душата преминал през Любовта ни поднесе в лицето на Равел творчество на което се възхищаваме и дo днес.

Творчество – непреходно във времето.

Любов и Творчество!

Две страни на духовната монета!                                                                

петък, 15 юли 2011 г.

Кои са Важните неща в Живота ни ?


В Живота на човека има две важни неща.

1. Да се възхищава от своите постижения.
2. Да се възхищава от постиженията на другите.

За първото, са му необходими приблизително 35-40 години, за да се прояви резултата от обучението, което е направил, реализиране на наученото и първите резултати от своята работа върху създадената индивидуална идентичност с която ще го свързват околните и ще остави своя отпечатък в живота.
Тук не говорим дали човека „има” слух или няма висше образование. Това наистина не е важно. От това единствено се ръководят тесногръдите „оценители” при подбора на кадрите, което за жалост в България е утвърдена система.Да се опитаме да си отговорим на въпроса – Какъв е процента на работещите инвалиди във фирмите в България?
За второто, ... !?
Тук нещата стартират със своя минус още от предучилищната възраст.
Винаги на децата е посочван някакъв „пример”  не отговарящ за средата на развитието на детето /тук имам пред вид близко обкръжение, образователна среда, стабилност на социална система и т.н. /, дори вземете кампанията по провеждане на мероприятието „Малкото – голямо четене”, децата посочват за любим герой всеки друг но не български герой, а от българските детски герои и помен няма ...дали има причина и къде се крие Тя?
Считам,че не е далеч времето, когато приоритет във възпитанието на нашите деца ще бъде даден от учителите на откриване и лансиране на положителните аспекти в душите на малките палавници и едва, когато укрепне увереността в малкото човече , тогава да се търсят и посочват примери и от среда която му е чужда , а не натрапливото посочване – „Виж, този е голямо име, и какъв бизнес е създал, за него говорят в цяла Америка” и т.н.
Ето още един фрапиращ климат ... в момента „Уницеф” - България събира средства за изграждане на училища за обучение на родители ...
Това необходимо ли е ?
И ако е необходимо, то Вие как се виждате като обучаващ в такова училище? Програмата ще е съгласувана ли с проблемите на българското законодателство , с които младите майки в България непрекъснато се сблъскват или трябва да се възхищаваме от постигнато на хората от вън, а до отчаяние да търсим изход за оцеляване тук.
Родител – това не е само да бъде създадено поколение, това е отговорност в която освен че се справяш със собствените си проблеми, натрупваш опит, с  който „обучаваш” всеки един от своето обкръжение – деца, роднини, служебни отношения и т.н.   Отново стигнахме до важното, за което трябва да имаме знание – Личностния мениджмънд.

Е да, в България, житейската практиката се пише по други правила, и всякаква теория внесена от вън е неработеща, защото не са отчетени най-важните фактори, които генерира средата в която живеем.

Включително, и това как да бъдем добри родители съвместявайки го с всичките динамични промени в трудовата ни реализация можете да научите в обявената стратегическа консултация