неделя, 25 март 2012 г.

ДВЕ ПОЗИЦИИ ЗА НОВ ПОГЛЕД КЪМ КАДРОВИЯ МЕНИДЖМЪНД


                                                автор: Петранка МИЛЕВА

 ЕКСПРЕСНА ДИАГНОСТИКА                                    
 Къде е мястото на персонала в българския бизнес?
 Защо кадровия мениджмънд все още се счита за неприоритетно направление?

В 21 век в полезрението на пропсепиращия бизнес стоят приоритетните позиции

 

1. Капитали.
2. Пазари.
3. Връзки.
4. Банки.
5. Нови технологии.
6. Софтуери.
7. Счетоводни услуги (аутсорсинг).

Това са основните приоритети безспорно.


Къде е мястото на персонала в българския бизнес?

Средно-статистическия бизнес-стратег счита, че за да управлява успешно бизнеса му е достатъчно:

  • Да притежава необходимите финансови средства.
  • Да се задържи успешно се на средно статистически позитивна позиция на пазара.
  • Да разполага със стабилни връзки в съответните професионални на-правления и политически включително.  
  • Да поддържа  стабилни отношения с банките, които и в пряк, и в пре-носен смисъл са важни за  рентабилността на  капиталните вложения.
  • Да му бъдат извършвани качествено и с минимални разходи счетоводните услуги по принцип на аутсорсниг (наемането на едно-лични счетоводители, счетоводни къщи или други форми, според но- менклатурата на производство и числеността на персонала.)
  • В 21 век няма бизнес, който да може да се движи без софтуерни  про-дукти.  Не е възможно да се кореспондира със съответните държавни институции.
  • Внедряването на новите информационни и други технологии съвре-менния бизнес счита за приоритетно направление, макар и все още с доста бавни темпове се развива в това направление.
Отговорът на основателния въпрос – къде е мястото на персонала остава открит!
Съвременните работодатели в преобладаващата си част, считат, че след като са качили персонала на компютърна обработка, както и счетоводството си, с това се изчерпват грижите към него. Той „така” се управлявал… Още малко и ще се върнем в миналия век, в който звучаха изрази като „Самоуправление”.
Никъде по света няма такова понятие.

При нас, обаче, както при примитивната форма на протест Лудизма в Сред-новековието – срещу навлизането на машините в производствената дейност, които изместват човека, в нашите бизнес единици -  в постмодерното глоба-лизирано общество имаме някакъв си персонал, но управлението му се свеж-да до отчетността.

ИЗВОДЪТ Е:

Хората, колкото и в камерен състав да са, не са излишни макар, че има почти изцяло механизирани процеси. Излишен е КАДРОВИЯ МЕНИДЖМЪНД.

Защо кадровия мениджмънд все още се счита за неприоритетно направление?

Какво всъщност означава КАДРОВИ МЕНИДЖМЪНД?
Менаджиране е равностойно по значение на управление, по-често и единст-твено употребяваната дума в близкото минало.
Чуждицата е придобила международна гражданственост и при интегрирането на общностите в съвременното общество тя е белег на по-високи междуна - родни стандарти и постижения.

Кадрови мениджмънд е понятие с интергративна същност.
Универсална дефиниция не съществува.

Според класическите теории и стратегии по менаджиране -  управление на персонала дефинирането на понятието се свежда в общи линии до следните две основни формулировки:

  1. Влагането на средства (създаването на система)  за оценяването, тестването, обучението, квалифицирането на персонала = увеличаване възможностите за високоефективно производство и съответно увеличаване на ПЕЧАЛБИТЕ!
      2.  Невлагането на средства (липсата на критерии) за увеличаване  ефективността на   наетите лица = намаляване на възможностите за  рентабилно и конкурентноспособно производство и съответно  увеличаване на ЗАГУБИТЕ!

 Формалното отношение към кадровия мениджмънд превръща персонала, колкото и в камерен състав да е той в сбирщина от хора, без мотивация. Още повече, в случаи, които са нарицателни в българския бизнес, когато това са кръг от роднини, близки, на собственика на бизнес, хора с протекции и пр.
Примерите на държавно ниво са показателни и иносказателни за вредата от подобен формализъм.
Една от добрите практики в кадровия мениджмънд е синхронност в управлението


 ИЗВОДЪТ Е:

Диагностицирането по посочените две позиции  е основателна причина българския бизнес да се освободи от робуването на архаични сте-риотипи и да постави на едно от приоритетните места в своя страте-гически стайлинг КАДРОВИЯ МЕНИДЖМЪНД!

Въпрос на гледна точка си остава:

  • Да се доверите на собствените си сили, средства, възможности и про-фесионалисти в областта на Управлението на Човешките Ресурси;
  • Да се доверите на Агенциите за набиране, подбор, обучение и квали-фикация на персонала;
  • Да се обърнете към Експерти-професионалисти  в наше лице, незави-симо от формата (аутсорсинг), договор, стратегическа консултация, индивидуална (фирмена) диагностика, или бизнес среща за по-подроб-на информация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар