сряда, 27 юли 2011 г.

СЪКРАЩАВАТ МЕ …ПОРАДИ НАМАЛЯВАНЕ ОБЕМА НА РАБОТАТА…

... РЕШИ СВОЯ КАЗУС САМ


В българските условия съкращенията от работа са вече нещо съвсем обичайно.
Формулировката «обем» в частност, все още плаши хората, попаднали под разпоредбата на тази клауза при прекратяване на трудовите правоотношения.
Страхът от загубата на насъщния от една страна..., а от друга несигурността...

Поставят въпросителни от рода:

  1. Длъжни ли са да ми отправят предизвестие?
  1. Какъв е срокът на това предизвестие?
  1. Кога следва да се регистрирам в Бюрото по труда?
  1. Какви са необходимите документи, които трябва да представя? 
  1. Ползвам ли се от някаква специална закрила при съкращение от работа, поради намаляване обема на работата?
 За да си отговорим на тези основни и други второстепенни, но не и по важност въпроси, касаещи визираната хипотеза в нашия трудово-правен казус от практиката ще ги разгледаме в тяхната хронологична последователност: 

Прекратяването на трудовите правоотношения на основание  чл. 328 ал., (1) т. 3 КТ – поради намаляване обема на работата във фирмата, предприятието, дейността, поражда следните правни последици:

Работодателят е задължен да  отправи писмено предизвестие

·         в рамките на договорения срок на предизвестието, фиксиран в индивидуалния  трудов договор;
·         в рамките на договорения срок на предизвестието фиксиран в КТД (колективният трудов договор);
·         в рамките на 30 (тридесет) дневен срок, ако не е уговорено друго.

(Основанието за отправянето на предизвестието е конкретно визирано в разпоредбата на чл. 326 ал. (2) КТ)

В случай, че предизвестие не бъде отправено, то е дължимо при прекратяване на трудовите правоотношения на основание чл. 220 ал.(1) КТ.

Какво е характерно при отправянето на предизвестието?

·         Следва да бъде връчено срещу подпис;
·         Срокът започва да тече на следващия ден;
·         Няма пречка по време на предизвестието, лицето да ползва платен отпуск.

Отпускът за временна нетрудоспособност (болнични) не прекъсва изтичането на предизвестието и не представлява основание за удължаване на трудовия договор.
След получаване на заповедта за прекратяване на трудовите правоотношения, с попълнената и заверена трудова книжка, срокът за регистрация в Бюрото по труда
(респ. ТП на НОИ) е ТРИ-месечен.

Съображенията на законодателя за определяне на този срок са ДВЕ:

  • Първото е, че сроковете на предизвестие в различните случаи, както отбелязахме могат да бъдат до ТРИ месеца
· Второто съображение е, че при прекратяването на трудовите правоотношения на
 основание чл. 328 ал. 1 т. 3 КТ работодателя дължи на лицето обезщетение на
 основание чл. 222 ал. (1) от КТ за времето, през което е останало без работа спрямо
 едномесечния срок в класическия случай (или до рамките на другия определен срок на
 предизвестие, който е еднакъв и за двете страни по трудовото правоотношение.


МНОГО Е ВАЖНО ДА СЕ ЗНАЕ СЪЩО, ЧЕ:

1. Обезщетението за този срок (време) се дължи и в случай, че лицето е встъпило през периода в други правоотношения, където възнаграждението е по-малко в сравнение с получаването до момента на съкращението. (в размер - доплащане на разликата между двете трудови възнаграждения – преди съкращението и получаваното по-ниско трудово възнаграждение в новата фирма, организация и пр.)

2. Презумцията на законодателя, визирана  в чл. 54 в., ал. (3) от КСО, гласи, че в периода, за който се дължи обезщетение за безработица, не се включва срокът на обезщетението за оставане без работа. Освен това двете обезщетения не могат да се получават и едновременно.

3. Изплащането на паричното обезщетение за безработица, започва едва след изтичане на срока, за който се дължи обезщетението за оставане без работа (чл.222 ал. (1) КТ).

4. Няма пречка регистрацията в Агенцията по заетостта, (Бюрото по труда) да се извърши и непосредствено след прекратяването на трудовите правоотношения.

За удостоверяване оставането си без работа в 30-дневния срок след като вече са прекратени трудовите правоотношения, съкратеният работник/служител се явява във фирмата, където попълва декларация, че е останал действително без работа за периода, като представя и трудовата си книжка.

Представянето на трудовата книжка е задължително по две причини:
УДОСТОВЕРЯВАНЕ на факта че не са настъпили други трудови правоотношения и или на новото работно място е получавано по-ниско трудово възнаграждение, което следва да бъде овъзмездено до полочаваното ТВ преди съкращението.

ПОПЪЛВАНЕ (заверяване)
на трудовата книжка, на страницата, на която се вписват обезщетенията, където се визира времето „от дата до дата”, сумата на полученото възнаграждение и другите изискващи се реквизити.

ВНИМАНИЕ!
Времето през което лицето е останало без работа (но не повече от 1 (един) месец),  се признава за трудов стаж. Ето защо следва това време да бъде заверено с правоъгълен печат цифром и словом описващ признатия трудов стаж, заверено с кръгъл печат, по начина по който се удостоверява трудов стаж в трудова книжка при всички останали случаи на реално отработване.

Освен тези обезщетения на лицето се дължи обезщетение и на основание чл. 224, ал. (1) от КТ за неползван полагаем платен отпук до момента на прекратяването на трудовите правоотношения, равняващ се на 1/12 част за всеки отработен календарен месец от текущата година и в пълният му размер за предходни години.

Казусът е показателен и за двете страни по трудовото правоотношение в случай на съдебен спор.

Трудово-правните дела са безплатни в частта си за завеждане на съдебен иск.
Страната, загубила спора, обаче дължи на другата страна разноските по делото, както и присъдените държавни такси.

     Прекратяването на трудовите правоотношения поради съкращения:

·      с лица, страдащи от определени заболявания, инвалидизирани с група инвалидност, става след предварително вземане писменото становище на ТЕЛК.

·      Майките, ползващи отпуск по бременност и раждане, могат да бъдат съкращавани само при пълна ликвидация на предприятието, фирмата, дейността;

·  Синдикални дейци, заемащи определени изборни длъжности също се ползват от специална закрила. В тези случаи е необходимо предварително да бъде взето писмено мнението на синдикалната централа.

  Тези въпроси са важни при извършване подбора на лицата, които биват съкращавани, както за предприятието, така и за съответния работник/служител попадащ в такава категория, като посочените по-горе лица.

  Трябва да  знаете, че работодателят при предприемане на съкращения, независимо от основанието е задлъжен да изиска от лицата информация за здравословен и синдикален статус.

Ако Вашият казус включва подобна алтернатива, обърнете внимание за да се възползвате от възникналата  ситуация, в която поради неспазени процедурни изисквания, прекратяването на трудовите правоотношения ще бъде отменено от съда, без да се разглежда спора по същество.

  Когато вече сте получили предизвестие, дори да сте убедени, че работодателя е запознат с Вашия здравословен и/или синдикален статус, за допълнителна застрахованост препоръчително е  да депозирате съответния документ, удостоверяващ правното основание за ползването на закрила при съкращения.

Не пропускайте да поискате входящ номер на Ваше копие от представения документ в деловодството на фирмата, предприятието, тъй като това е важно доказателство пред съда,  в случай, че възникне трудов спор.

Случаят е един от най-масово срещаните в българската действителност. Всяка една на пръв поглед незначителна подробност е от жизнено-важно значение за хората, изпаднали от системата по една или друга причина.

Внимателно преценявайте всяка една Ваша стъпка, за да не загубите свои права, възможности и не по-малко важните за оцеляването в тези тежки времена парични средства.
Това е типичен средно-статистически пример, от който преобладаващата част от хората ще намерят решението на своя личен трудово.правен казус.

Повече информация и съдействие при разрешаване на трудово - правни ситуации застрашаващи кариерната Ви реализация, ще получите в предлаганите от нас Skype консултации, както и от публикациите на  http://karierna-investicya.blogspot.com .

Консултант Трудово право

Няма коментари:

Публикуване на коментар